Uspostavljena Federacija udruženja kineske medicine Srednje i Istočne Europe

290
kineska tradicionalna medicina

U glavnom gradu Mađarske u subotu je svečano uspostavljena Federacija udruženja kineske medicine Srednje i Istočne Europe.

Uspostavu federacije su inicirale skupine vezane uz kinesku medicinu iz različitih zemalja i regija, uključujući Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Češku, Latviju, Sloveniju te je u studenom prošle godine ista već i registrirana u Mađarskoj.

”Svrha federacije je ujediniti medicinske organizacije u središnjem i istočnom dijelu Europe kako bi se promicale razmjene i suradnja vezane uz kinesku medicinu u tom dijelu svijeta te da služi zdravstvenoj zaštiti stanovništva na lokalnoj razini. U odnosu na zemlje zapadnog dijela Europe, u većini dijelova Srednje i Istočne Europe razvoj kineske medicine i dalje je relativno spor te i dalje postoje neka nerazvijena i netaknuta područja,” istaknuo je predsjednik federacije Yu Funian.

On je također dodao kako je Mađarska, gdje je tradicionalna kineska medicina priznata zakonom 2015., primjer za ostale zemlje u regiji. Osim toga, Yu je izrazio uvjerenje da će od kulture tradicionalne kineske medicine koristi imati stanovništvo spomenutog dijela Europe.

Nekadašnji mađarski premijer Peter Medgyessy je rekao kako je ta zemlja prijateljski nastrojena te da u njoj živi velika kineska zajednica čiji su pripadnici uvaženi članovi mađarskog društva.

Potrebno je naglasiti kako je više od stotinu osoba prisustvovalo svečanosti uspostave čije su održavanje podržali Veleposlanstvo NR Kine u Mađarskoj, tamošnja vlada, Svjetska federacija udruženja kineske medicine te Svjetska federacije udruženja za akupunkturu.