Summit G20: Velike nade u donošenje mjera za revitalizaciju svjetske trgovine

161

Predstojeći summit G20, koji se uskoro održava u Kini, poslužit će kao vitalna platforma za preokretanje trenda trgovinskog protekcionizma te davanja novog poticaja globalnom rastu trgovine, kako primjećuju neki promatrači.

U sklopu kineskog predsjedavanja spomenutom skupinom ministri trgovine G20 redovito su se sastajali. U prvom važnom koraku, članovi G20 su također vodeći u poticanju globalnog donošenja pravila kada je riječ o investicijama, piše Xinhua .

HITNOST

Summit G20, zakazan za 4. i 5. rujna u Hangzhou, odvija u vrijeme kada je rast trgovine na globalnoj razini niži od svjetskog BDP, što je “poprilična rijetkost” kako je rekao Zhang Yuyan, ravnatelj Instituta za svjetsko gospodarstvo i politiku pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti.

Stručnjaci danas nisu u stanju suglasno objasniti usporavanje globalnog rasta trgovine. Neki ističu rast protekcionizma u doba velikih gospodarskih izazova, a drugi usporavanje širenja globalnog lanca vrijednosti s obzirom pad u procesu globalizacije posljednjih nekoliko godina.

Protekcionizam, kao što se to često događa u vrijeme usporenog gospodarskog rasta, je svakako u porastu. Svjetska trgovinska organizacija je u lipnju ove godine pozvala zemlje G20 da uklone antitrgovinske mjere, od kojih je čak 1 583 postavljeno od 2008. u punoj provedbi, a s druge strane ih je od istog razdoblja uklonjeno samo 387.

Izvršna ravnateljica Azijskog trgovinskog centra u Singapuru Deborah Elms upozorila je da je vrijeme za G20 “da krene naprijed s proaktivnim dnevnim redom” kada je riječ o trgovini jer će, u suprotnom, gospodarstva u razvoju patiti više nego razvijena.

PRAVOVREMENOST

Kina, kao domaćin 11. summita G20, stavila je ove godine na vrh dnevnog reda međunarodnu trgovinu i investicije, istaknuo je zamjenik generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije Yi Xiaozhun.

“Ovo je posebno važno budući da zemlje G20 čine oko 80% svjetske trgovine,” rekao je Yi.

Osam godina nakon svjetske financijske krize, svjetsko gospodarstvo i trgovina nisu pokazali jasne znakove oporavka, te se prostor za manevar u daljnjem provođenju fiskalnih i monetarnih politika smanjuje za sve zemlje. Međutim, u području trgovine i ulaganja prostor i dalje postoji za suradnju i razvoj, kako je istaknuo Yi.

Viši suradnik za međunarodno gospodarstvo pri Vijeću za vanjske odnose u Washingtonu Robert Kahn istaknuo je kako bi Kina, “u ovom vrlo teškom okruženju kada ljudi ne osjećaju kako im trgovina pomaže”, mogla igrati važnu i vodeću ulogu kao predsjedavateljica summita G20 koja će pomoći u pronalasku dobrog način za rješavanje tih trgovinskih nesporazuma i sporova.

UČINKOVITOST

Otkako je krajem prošle godine Kina preuzela rotirajuće predsjedništvo G20, “obavila je znatnu količinu posla”, dodao je Zhang, navodeći pritom pokretanje radne skupine G20 za trgovinu i investicije te institucionalizaciju sastanka ministara trgovine G20. Vjeruje se da su ta nastojanja svakako dobar početak nadolazećeg summita.

Na sastanku ministara trgovine G20 održanom početkom srpnja u Šangaju, članovi su podržali strategiju globalnog rasta trgovine, obvezujući se voditi primjerom nižih troškova, sigurnije trgovine i koherentnost u investicijskim mjerama potičući pritom trgovinu uslugama i povećavajući financiranje trgovine.

“Trgovina i investicije i dalje trebaju biti važni pokretači globalnog gospodarskog rasta i razvoja, dajući poticaj zapošljavanju, inovacijama te doprinoseći socijalnom sustavu i uključivom rastu”, objavljeno je tada u zajedničkom priopćenju ministara.

Jednom kada se strategija usvoji u velikoj mjeri će potaknuti globalnu trgovinu i ulaganja, kako je istaknuo Yi.

Članice G20 su obećale postići sporazum o olakšavanju trgovine do kraja 2016. Procjenjuje se da će se tim sporazumom globalni trgovinski obujam povećati do 1 trilijuna američkih dolara svake godine stvarajući pritom 21 milijun novih radnih mjesta širom svijeta, uključujući 8 milijuna u zemljama u razvoju.

Stručnjaci su uvjereni da će summit G20 u Hangzhou donijeti željeni ”lijek” za i dalje ”anemično” globalno gospodarstvo. Yi je istaknuo da ako su vođe G20 predani razgovorima o jačanju suradnje u trgovini i investicijama u skladu sa smjernicama navedenim na sastancima, njihova nastojanja će se isplatiti na duge staze.