Kina se nama otvorila, a jesmo li mi njoj?

314

Ekonomska suradnja Bosne i Hercegovine sa megasilom Narodnom Republikom Kinom mora biti jača, a to će se desiti samo ako bosanskohercegovačke vlasti predlože konkretne projekte od kojih će svi imati korist.

U odgovoru na pitanje šta je nama Kina i šta smo mi Kini krije se i odgovor šta smo mi sami sebi i koliko bh. političari ozbiljno shvataju namjeru kineskih korporacija da ulažu u Bosnu i Hercegovinu. Investicije u BiH sporo dolaze bez obzira na to radi li se o nekoj maloj zemlji ili megasili kao što je nama prijateljska Kina.

Na Sarajevo Biznis Forumu u maju ove godine u BiH je boravila velika kineska delegacija sa čak 150 članova. Pričalo se o mogućnostima saradnje i investicijama u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i kulture. Stvarnost nam je, ipak, vrlo brzo pokazala da investicije neće tek tako pasti s neba koliko god mi bili simpatični Kinezima, ali i oni nama.

Činjenice govore da je do sada u BiH realizovan projekat izgradnje Termoelektrane Stanari u koju su kineski investitori uložili oko milijardu KM.